Do 1. ročníka 13 mestských základných škôl zapísali 883 detí

16.02.2012 Prešov

Prešov 16. februára (TASR) - V Prešove sa v stredu 15. februára ukončili zápisy žiakov do prvého ročníka 13 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Ako TASR informovala hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová, počet zapísaných prvákov, ktorých aktuálne evidujú vo svojich záznamoch, dosiahol číslo 883.
\"V porovnaní s minuloročným zápisom je to pokles o 53 detí,\" informovala Anna Böhmerová z oddelenia školstva Mestského úradu v Prešove. Ako však zdôraznila, množstvo zapísaných prvákov sa nebude zhodovať s počtom tých, ktorí do 1. ročníka v septembri 2012 reálne nastúpia. \"Časť z nich môže mať totiž odklad povinnej školskej dochádzky, ide zhruba o 10 % zapísaných detí. Niektorí rodičia zároveň na povinnosť zápisov zabudli a zvýšená migrácia obyvateľov takisto mení počty nastupujúcich školákov,\" podotkla Böhmerová. V tejto súvislosti uviedla, že z minuloročných 936 zapísaných nastúpilo do 1. ročníka nakoniec 844 prvákov.
\"Z pohľadu jednotlivých základných škôl sa v týchto dňoch najviac rodičov rozhodlo pre ZŠ Šrobárova, kde zapísali 131 prvákov. Nasleduje ZŠ Československej armády so 120 a ZŠ Kúpeľná so 102 zapísanými deťmi,\" spresnila Kmetóny Gazdová. Ako dodala, počet žiakov v mestských školách by mal byť v budúcom školskom roku s ohľadom na výsledky zápisov a množstvo odchádzajúcich deviatakov menší zároveň preto, lebo deti zo základných škôl odchádzajú aj z nižších ročníkov často na osemročné gymnáziá.
Takmer 370 tried základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov navštevuje v aktuálnom školskom roku celkovo 7274 žiakov.
 

Vyberte región